Siirry pääsisältöön

Opiskelujen toinen vuosi käyntiin!



Heipodei ja toinen vuosi polkaistiin käyntiin jo reilu kaksi kuukautta takaperin. Koulun alusta alkean olen onnistunut työllistämään itseni jo aika hyvin. Ensin päätin tehdä isomman leikkuulaudan kuin nykyiseni, jotta mäkmätys poikaystävältäni liian pienestä leikkuulaudasta loppuisi. Sainkin kätevästi tarvitsemani päätypuut leikkuulautaan rahien rungosta ylijääneistä palasista.






Tämä vuosihan perjaatteessa painottuu verhoilun opiskeluun ja tekoon, joten ensimmäinen varsinainen työ on rahin teko. Teimme ensin rungon, jonka ympärille aloimme tekemään verhoilua. Kerron rahin työvaiheista tähän alle kuvin.

Ensin teimme raheihin rungot. Kuvassa rahini on jo liimauksessa.
Jalat on tehty koivusta ja sarjat männystä.
Seuraavaksi kiinnitimme satulavyöt verhoilulautaan, joka ruuvattiin kiinni liimauksen jälkeen.

Naulasimme nupinauloilla tiheämpää juuttikangasta satulavöiden päälle.
Sen jälkeen teimme täytelankalenkit, jotka täytimme suihkepullolla
kostutetulla lastuvillalla (josta ei valitettavasti ole kuvaa).
Kiristimme nupinaulojen avulla lastuvillan päälle harvempaa juuttikangasta.



Merkkasimme läpivetojen paikat, ompelimme läpi vedot ja kiristimme ne.
Tämän jälkeen istuimme rahien päällä hetken ja kiristimme uudelleen.
Läpivetojen tarkoitus on pitää täyte (lastuvilla) paikallaan. 
Seuraavaksi muotoilimme reunat ja lisäsimme tarvittaessa lastuvillaa. Kun saimme reunasta
mielestämme hyvännäköisen nnaulasimme nupeilla juuttikankaan kiinni.
Sitten olikin reunan vahvistuksen aika. Ompelimme kahdet reunatukiompeleet rahin reunoihin. 



Reunatukiompeleet sivusta

Reaunatukiompeleiden ollessa valmiit ompelimme taas lanka lenkit,
 jotka täytimme kookoskuidulla.

Lenkit täytettynä kookoskuidulla

Seuraavaksi heftasimme lakanakankaan kiereälle kookoskuidun päälle.


Tämän jälkeen ompelimme piilo-ompeleella lakanakankaan kiinni juuttikankaaseen.

Piilo-ommel valmiina.

Käsittelin ennen kuvassa olevaa valkoista vanua rahin jalat oksalakalla,
sillä halusin jalkoihin mahdollisimman värittömän lakan.
Lakkauksen jälkeen vahasin jalat vielä värittömällä antiikkivahalla.
Sen jälkeen nidoin ja kiristin valkoisen vanun rahin ympärille.
Valitettavasti unohdin ottaa kuvan rahista niin, että vanu oli kulmistakin siistitty ja nidottu.. 
Vanun laiton jälkeen leikkasin rahin päälikankaan ja neuloin kiinni kaarineulalla.
Jouduin lisäämään vielä toisen kerroksen valkoista vanua rahin reunoihin, sillä
mielestäni täytettävä reuna ulkoni rahista liikaa. 
Taas satuin tekemään vähän liian innoissani rahia, että unohdin ottaa kuvat rahin päätypalojen työvaiheista. Ne kuitenkin kiinnitettiin samalla tavalla kuin sivukappaleetkin. ensin heftaneuloilla heftiin, kuten vasemman puoleisessa kuvassa. Nupinauloilla heftasimme kankaan rahin alle ja muotoilimme kulmat. Tämän jälkeen neuloimme kankaat piilo-ompeleella kiinni. 
Yksi kulmista valmiina.
Enää puuttui koristenauha, joka ommeltiin sauman päälle.
Rahi valmiina!





 Rahin "kaveriksi" toiseksi työksi otin kissan kiipely/rapimispuun teon. Ensin raahasin yli kaksi metriä pitkän männynoksan metsästä asunnolleni ja sieltä seuraavana aamuna koululle. Tein kiipeilypuun täysin hukkapuusta. Ainostaan ruuvit, köysi ja kankaan palat ostin puuhun.

Koko kissanpuun hinnaksi tuli ~20e

Lisäksi tällä hetkellä työn alla ovat kaksi nojatuolia, keinutuoli, viime vuonna kesken jäänyt art deco-tuoli ja tulossa on myös kummitätini keittiöntuolit entisöintiin. Kirjoittelen kaikista täällä tuotapikaa lisää! Paljon hommaa riittää ja hyvä niin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val