Siirry pääsisältöön

Keväisen työssäoppimiseni kolmas kuukausi

  Blogini päivittäminen jäi viime keväänä lähes vuodeksi erinäisten asioiden johdosta. Kuitenkin olen päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja päivittää koko blogin ajan tasalle. Tähän postaukseen kertaan työt mitkä ehdin tekemään vielä Rositalla valmiiksi ennen työssäoppimisen loppua. Jatketaan K-tuolista.

Neljäs työ: K-tuoli

Ilmojen menessä paremmaks päästiin ulos petsaamaan tuolin käsinojat, tosin lakkauksen suoritin sisätiloissa. Pintakäsittelyjen tulessa valmiiksi kiinnitin käsinojat paikoilleen liiman ja ruuvien avulla. Seuraavana päivänä tein takaselän valmiiksi ja tadadaa tuoli valmistui. Tämä K-tuoli toimi myös topin näyttötyönä ja sain siitä kolmosen (asteikolla 1-3).

Kuvat: Rosita Haapasaari





Seitsemäs työ: 50-luvun kaarevaselkäinen nojatuoli 

  Tämä nojatuolihan jäi vain takaselän ja istuin tyynyn verran kesken huhtikuussa. Tuolin takaselän kiinni ompeleminen oli yksi tähän astisista töistäni hankalin. Kaarevaan takaselkään kaarevaa käsin ompelu niin ettei kangas ajautuis suuntaan tai toiseen, tai syntyisi vekkejä. Voin sanoa, etteivät purku ja uudelleen ompelu kerrat jääneet kahden käden sormissa laskettaviksi. Lopputulokseen olin kuitenkin tyytyväinen, sillä vekkejä tms ei jäänyt. 
  Vanha istuin tyyny säästettiin. Tyynyn takaosaan ommeltiin vetoketju, jotta tyynyn päälisen voi pestä tarvittaessa. Tyynyn ompelussa sain myös hyvää kokemusta koneompelemisesta.


Käsinompelusta lähikuvaa.

Tyynyn tekovaiheista ei ollut parempaa kuvaa. 

Tuoli valmiina !




Loppu topin aikana en saanut enää varsinaista omaa työtä, vaan tein monia eri töitä. Esittelen ne tässä lyhyesti.


1. Helsingin Stockmannin lossien selkänojat
Liimasin lossien selkänojien runkoihin vaahtomuovit ja vanut. Lisäksi tein lähemmäs sata nappia lossien selkänojiin, joka ei ollut helppoa. Selkänojat verhoiltiin tekonahalla, mikä varsinkin nappien teossa alkoi kuoriutua pohjakankaasta irti, jos painoi napia kasaan liian lujaa. Kuitenkin nappia piti painaa kasaan tarpeeksi lujaa, ettei se hajoa käsiin. Oikean puristuksen löytämisessä olikin hieman ongelmia, mutta niistä selvittiin.





2. Morsiussohvan purkamisessa auttaminen 
Rositalle tuli aivan ihana, tosin todella huonossa kunnossa ollut morsiussohva. Autoin sohvan purkamisessa. Rosita taas kasasi ja verhoili sohvan.




3. Nojatuolin istuimen perinteinen verhoilu
Rositalle tuli nojatuoli pari kiireellisenä verhoiluna, joten sain auttaa toisen kunnostuksessa. Purin istuimen jousiin saakka. Jousia ei kuitenkaan tarvinnut uusia, vaan kakku oli huonossa kunnossa. Vanhan kakun lastuvilla oli nähnyt parhaat päivänsä, joten heitin siitä suurimman osan menemään. Täytin uusiksi pohjasta kohdat, joista olin heittänyt huono lastuvillan menemään. Tämän jälkeen kiinnitin vanhan kakun paikoilleen sitä samalla kursien vähän kasaan. Vedin uuden juuttikankaan vanhan kakun päälle ja tein tarvittavan ompeleet. Lopuksi pehmustin ja liinasin kakun valmiiksi. 
  Kakun ollessa kunnossa, kunnostin käsinojat. Ensin yritin purkaa niitä mahdollisimman varovasti ja säästäen vanhaa, mutta loppujen lopuksi tultiin Rositan kanssa siihen loppu tulokseen että käsinojien pehmusteet saisi heittää menemään. Korvasin käsinojien pehmusteet vaahtomuovilla.


Kankaat purettuna ylemmässä ja alemmassa istuin purettuna jousille. Tein siis vasemman puoleista tuolia. Huomatkaa käsinojien pehmustuksen ero. 

1. Uusi juutti juosien päällä. 2. Uusio käyttöön vanhaa meriheinää. 3. Vanha kakku heftattuna takaa kiinni. Uudet täytteet pursuaa rikkoutuneesta välistä. 4. Uusi juutti vanhan kakun päällä. 

1. Läpiveto-ompeleiden tekoa. 2. Etureunaa tukemaan tehdyt ompeleet. 3-4 Reunatukiompeleita

Etureunaan tehtiin erikseen vielä "lisätäyte"(en muista oikeaa nimeä), sillä etureunalla on tapana painua käytössä sisään päin. Tämän pitäis estää sitä. 

Käsinojien evoluutio.


4. Pikkutuolin verhoilun aloittaminen
Viimeinen työni, jonka sain kahden viimisen päivän aikana oli Liedon osto- ja myyntiliikkestä tehty löytö. Purin tuolin rungosta irti istuimen ja selkänojan. Verhoilin tuolin istuimen ensin. Vaihdoin uudet vaahtomuovit ja liimasin uuden vanun. Tuolin istuin osasta löytyi myös tiedot tuolin alkuperästä. Sen jälkeen verhoilin istuimen Lauritzonin Diamonds kankaalla. Istuimen ollessa valmis aloin ihmetellä selkänojaa. Siitä löytyi todennäköisesti alkuperäinen kangas, joka oli vihreä raidallinen. Selkänojan takaselän vaneri oli jo hieman kärsinyt, joten liimailin sitä kasaan. Sitten vain viimeisenä päivänä uudet vaahtomuovit, vanut ja verhoilut. Tuoli ehti jäädä vain hieman kesken, sillä takaselkä jäi heftiin. 


Tuolin rungossa oli myös paljon tekemistä pesin ja kevyesti hion rungon läpi. Rungossa oli alunperin sellakka, joten laitoin vain uutta kerrosta päälle, kunnes alkoi näyttämään hyvältä. 

Istuin ja selkänoja purettuna

Todennäköisesti tuolin alkuperäinen kangas

Etuselkä valmiina ja takaselkä heftissä.
Vasemmassa kuvassa tuolin runko liimattuna ja oikeassa muutama kerros sellakkaa vedettynä. Huomaa ero esimerkiksi tuolin jaloissa.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val