Siirry pääsisältöön

Syksyn työssäoppiminen

  Viime syksyn työssäoppimispaikkan sain Turusta Huonekalujen entsöinti Barokista. Barokissa Tapion opastuksella opin monipuolisesti pintakäsittelyistä ja puukorjauksista. Opin myös käyttämään maali/lakka ruiskua, jonka opettelu koululla oli jäänyt olemattomaksi. Kerron lyhyesti kaikista isommista töistä joita tein Barokissa olo aikanani.

Työssäoppimispaikka: Huonekalujen entisöinti Barokki
Työssäoppimisohjaaja: Tapio
Kotisivut: http://www.barokki.fi/index.html

Ensimmäinen työ

   Tapiolla oli työn alla Ruissalon kylpylän hotellihuoneiden irtaimistoa; yöpöytiä, tuoleja, lamppuja, ovia etc. Aluksi sain purkaa kylpyhuoneiden lampuista muoviosia pois ja hioa tämän jälkeen lamppujen maali pinta rikki. Sen jälkeen pääsin opettelemaan ruiskun käyttöä. Aloitin ruiskumaalaus urani yöpöydistä ja niiden laatikoista. Aluksi homma sujui hitaasti ja valumia pääsi tulemaan jonkun verran. Ensimmäisen parin viikon aikana hioin, kittasin ja maalasin yöpöytiä, pöytien  jalkoja, hattuhyllyjä ja lepotuoleja. Pidin ruiskumaalauksesta ja sain hyvää kokemusta, eikä se ollutkaan niin rakettitiedettä kuin olin kuvitellut.

Kylpyhuoneissa olevat valaisimet maalattiin myöhemmin tumman harmaiksi.
Yöpöytien laatikoita jälkeen ja ennen


Pöytien jalkoja ja lisää yöpöytiä


Toinen työ

Tein ruiskumaalauksien kanssa päällekkäin toista työtä, isoa arkkua. Jos maalit kuivui tai Tapio valtasi maalaamon väliovien kanssa, niin ahersin arkun parissa. Tapio oli arkkuun tehnyt jo pohjatyöt, joten minulle jäi maalaus. Arkusta tuli tummanpunainen ja arkun raudoista mustat.


Unohdin ottaa arkusta kuvan ennenkuin lähdin maalaamaan, mutta tuossa osviittaa millainen pohja oli.

Ennen rautojen maalausta
Maalasin myös aikojen saatossa irroneille kulmarautojen tilalle vastaavat muodot.
Arkku valmiina. Taka-alalla näkee hattuhyllyjä ja lepotuoleja, joita myös ruiskumaalasin. 

Kolmas työ

Kolmas työ oli kullattu ja kultamaalattu puolipöytä, josta lohkeili maalia pois. Tämän työn tekeminen oli tarkkaa ja aikaa vievää puuhaa. Pöytää olitiin ennenkin korjailtu kulta maalilla muutamaan otteeseen. Siistin loppu tuloksen saamiseksi hioin varovasti maali kohdat ja lohkeilevan maalin pois. Maalasin kaikki kultamaalatut osat uudestaa Tapion kanssa tehdyllä kultamaalilla, ettei pöydästä tullut eri väristen kultamaalien sekasikiötä. 

Maalin kuntoa ja hiontavaiheita.
Yksityiskohtia valmiina

Pöytä lähes valmiina. Pöydän ala-osa vielä maalamati.

Neljäs työ: Näyttö

  Tapiolle saapui viisi kappaletta tammituoleja entisöitäväksi. Ne oli tarkoitus puhdistaa, ehostaa olemassa olevaa sellakka pintaa, korjata lohjenneet palaset, sekä tehdä istuimiiin vanerista pohja verhoilulle. Tapio ehdotti, että voisin tehdä nämä tuolit näyttötyönä ja sehän kelpasi!
  Kaksi tuolia viidestä oli selvästi huonommassa kunnossa. Ne piti purkaa osiin ja liimata uudelleen. Toiseen tuoleista tehtiin kokonaan uusi etusarja. Viidestä tuolista kolme tarvitsi paikkapaloja jalkoihinsa ja väsäilin ne Tapiolta löytyneistä tammen palasista. Seuraavaksi hion ja pesin sinolilla tuoleista rasvan ja lian pois. Lakkasin tuolit sellakalla kahteen kertaa, jonka jälkeen öljysin tuolit. Öljyn annettiin vaikuttaa 0,5-1 tuntia ja pyyhittiin pois. Lopuksi tein neljään tuoliin istuimet vanerista.

Ensimmäinen tuoli, joka heilui liitoksistaan tarvitsi purkaa.

Toinen tuoleista joka alkoi hajota liitoksistaa ja jonka etusarjaa oltiin yritetty ennenkin korjata.
Uusi etusarja (tuolin etusarja ja jalat liimattu aikaisemmin jo yhteen) ja koko tuoli liimauksessa. Oikealla kuva samaisen tuolin etujalan liimauksesta kasaan aikaisemmin

Yksityiskohtia liimauksesta.
Hiotut ja paikka palalliset tuolit. Lisäksi kahteen alimmaiseen tuoliin tehty jo vanerista istuin/verhoilulätkät.



Kaksi ensimmäistä kuvaa lakattuina tuolit ja viimeisessä lakattu ja öljytty.

En muistanut ottaa tuoleista ryhmäkuvaa valmiina, joten sitä ei nyt ole.

Viides työ

  Olin aloittanut restauroimaan kotona piironkia, joka oli viimeiset parikymmentä vuotta viettäny autotallissa. Piirongista oli jokainen laatikko liimauksista enemmän tai vähemmän irti. Myös öljyä ja muita likatahroja löytyi runsaasti. Maalipinnan päätin uusia kokonaan, samoin kuin myös piirongin jalat, jotka eivät olleet alkuperäiset. Paljon tekemistä riitti, mutta sain myös hyvää harjoitusta.  
  Piirongin kohtaalla kysyin Tapiolta ensin voisinko liimata laatikot kasaan hänen luonaan, sillä itselläni ei ollut vielä hankittuna puristimia. Se sopi Tapiolle ja pian hän ehdotti jos toisin koko piirongin Turkuun ja tekisin sen siellä valmiiksi loppu topin aikana. Ja sehän passasi.
  Olin kotona ehtinyt poistaa maalit piirongin rungosta, irroittamaan ovet ja purkamaan laatikot palasiin. Tapiolla aloitin viimeistelemällä ulkopinnat maalausta varten, hioin kaapin sisällä olevat maalipinnat rikki, liimasin kasaan ovet ja laatikot, tein uudet jalat sekä muutaman puuttuvan listan. Piironki oli pohjamaalattava, sillä oikea sivu oli öljyn peitossa. Varmaan joskus öljy purkki kaatunut piirongin päältä siihen. Sain kuumailmapuhaltimella hyvin öljyä pois puusta, mutta en todellakaan kaikkea. Pohjamaalauksen yhteydessä maalasin kaapin myös sisältä saman vihreän sävyllä kuin se oli ollutkin. Seuraavasksi kävin hakemassa sopivan punaisen sävyisen maalin, sekä sekotin kaksi eri sinistä maalia. Otin värit meidän keittiössä jo olevista patakaapista ja kaapista, jotta piironki sopisi niiden kanssa yhteen. Maalasin ensin punaiset osat sitten tumman siniset ja lopuksi vaalean siniset korostukset. Kiinnitin uudet helat ja lukot valmista tuli.


Piirongin alkuperäinen kunto. 


Piirongissa ei myöskään ollut alkuperäisiä vetimiä. Maalinpoiston yhteydessä selvisi, että alunperin piirongissa oli ollut neljällä naulalla/ruuvilla kiinnitetyt helat. Sellaiset myös hommasin kaappiin, ja löytyi vielä alkuperäisiä helojen mittoja vastaavat helat!

Maalinpoisto. Oikealla näkee öljyisen sivun.

Kaappi sisältä ennen ja jälkeen maalauksen.

Punaiset maalikerrokset maalattu.

Siniset maalit laitettu, uudet helat paikoillaan. Klaffi alkoi kaareutumaan ulospäin syystä tai toisesta maalinpoiston jälkeen, joten ajoimme siihen urat ja kiilautimme ne puulistoilla. Klaffi siis ei ollut vielä tässä vaiheessa valmis.

Piironki valmiina ja paikassaan. Huom! uudet jalat paikoillaan. Kun piirongin käänsi kyljelleen alta näki, että alkuperäisiä jalkoja oli ollut seitsemän kappaletta; neljä kuvan mukaisesti edessä ja kolme pitkittäin takana. 

Topin aikana autoin Tapiota myös ovien maalinpoistoissa ja hionnoissa, liimailin pari pikkutuolia kasaan, kiillotin yhtä pöydän kantta alkuun ja korjailin peilin kehyksiä. Todella monipuolinen ja opettavainen toppi paikka. Kiitos Tapio!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val