Siirry pääsisältöön

Kaksi rokokoo nojatuolia teollisesti verhoiltuna

Tuolien alkuperäinen kunto
  Tämä työ olikin sitten mielenkiintoisin tähän astisen koulun aikana. Sain tehtäväkseni kaksi isoa pyökistä tehtyä rokokoonojatuolin runkoa. Rungot olivat majailleet koululla jo jokseenkin aikaa, sillä runkoja ei oltu pintakäsitelty. Edellisen koulun peruja olin tehnyt paljon erilaisia pintakäsittelyjä, joten rungot uskallettiin antaa
 huomaani.
Kantti ja juutti pois otettuna 




  Runkoja oltiin aloitettu verhoilemaan sen verta, että niissä oli satulavyöt, juutti ja etureunassa kantti. Purin kaikki pois, koska asiakkaan kanssa oltiin sovittu tehtävän tuolit teollisesti. Sitten alkoin järjetön hiomisprosessi. Rungot olivat kutakuinkin veistotaltan jäljiltä, joten siloteltavaa ja karheita kohtia löytyi. Hion rungot käsin ensin karkeammalla 180 paperilla ja viimeistelin 240 paperilla. Ei riittänyt päivä, eikä pari kunnes sain hiottua rungot hyvän näköisiksi ja tuntuisiksi. Seuraavaksi piti sekoitella vaalea petsi. Sekoitin Herdinsin vesipetseistä koivun ja tumman pähkinän sävyä ehkä suhteessä 1/10. Koivun sävy yksinään oli liian mitäänsanomaton, joten lisäsin lorauksen tumman pähkinän sävyä.  Petsauksen jälkeen lakkasin rungot Helo 40 Aqua puolikiiltävällä lakalla kolme kertaa, jonka jälkeen tein kevyen välihionnan. Neljännen ja viimeisen kerroksen vedin ohennetulla versiolla samaisesta lakaista ja näin pintakäsittely oli valmis.

  Pintakäsittelyn ollessa valmis sain aloittaa vihdoin pehmustuksen. Olin innoissani, sillä en ollut aikaisemmin koonnut tuolin pehmustusta useista eri vaahtomuovin ja limin kerroksista. Pohjaan tuli kumivyöt ja vöiden päälle laminaatin. Vöitä laitettiin alkuperäisestä poiketen 5 pituussuuntaan ja 3 poikittaisuuntaan. Sen päälle liimattiin koko pohjaan 10mm 75 limi kuitenkin käsinojien ja takaselän reunoilta noin sentin sisempänä. Seuraavaksi aloitettiin suunnittelemaan miten tekisimme muodon tuolin istuimeen. Tuolin etulaitaan laitoimme samasta limistä kaksi korotuspalaa ja limistä siksi, että etureunaan kohdistuu enemmän rasitusta siitä noustessa ja istuessa. Limipalat hoitivat vähän saman asian kuin reunatukiompeleet perinteisessä tuolissa. Limipalojen perään tuli E-30/10mm vaahtomuovista vielä kaksi eri kokoista korotuspalaa. Viimeiseksi korotuspalojen päälle E-30/50mm vaahtomuovista koko istuimen kokoinen pala, joka viistettiin reunoista 150mm matkalta.
Kumivyöt ja laminaatti niiden päällä

Limit koko pohjassa, sekä korotuspalat

Vaahtomuoviset korotuspalat ja 50 mm vaahtomuovi ja vanu istuimeen liimattuna.

  Päätimme verhoilla istuimen kokonaan valmiiksi ennen verhoilulistojen laittoa paikoilleen. Vaahtomuovin päälle tuli 100g vanu ja beige plyysikangas. Suojasin istuimen kankaan muovilla väliaikaisesti, sillä selkänojan vaahtomuoveja piti liimailla yms.



Selkänojan teon aloitin verhoilulistojen kiinnityksellä. Listat olivat ennen raskasnaulaimella ammuttu kiinni, mutta listoja joutui hieman muokkaamaan, joten ruuvasin ne kiinni. Seuraavaksi kiinnitin kantavat kankaat tuolin etuselkiin. Kaarevan muodon vuoksi selkiin valikoitui kantava kangas vöiden sijasta. Kantavan kankaan jälkeen tein muotopalat 10mm vaahtomuovista tuolin "korviin" ja käsinojan alaosaan. Niiden päälle liimasin  kevyesti E 25/30mm vaahtomuovit. Nidoin vaahtomuovien reunat siististi kiinni runkoon, jonka jälkeen leikkasin ja liimasin vanut vaahtomuovien päälle. Näin tuli etuselkien pehmustus valmiiksi.



  Tuoleihin tulevaa beigeä plyysikangasta oli alunperin valmiiksi x-määrä, joten jouduin sovittamaan kyseiselle määrällä tuoleihin tulevat palat. Sisäkäsinojien pala piti siis tehdä kahdesta osasta, jotta kangas riittäisi koko tuoleihin. Pehmustuksen tultua valmiiksi menin siis leikkaamaan ja ompelemaan kyseiset palat sekä etuselän palat. Silitin sisäkäsinojien saumat auki ennen kiinnitystä. Heftasin ja nidoin kankaat paikoilleen. Seuraavaksi pääsin kokonaan uuden asian pariin, sillä naulanauhalistojen. Kiinnitin naulanauhalistat etuselkiin ja istuimen etulaitaan.



  Ennen kuin iskin takaselkien kimppuun tein pienet käsinojat valmiiksi. Tasoitin kaarevan muodon limin palasilla ja päälle tuli viistetty HR 35/30mm vaahtomuovi. Sitten vanu, kangas ja naulanauhalistat paikoilleen ja niistä tuli valmiit.



  Kaavoitin ensin takaselkiin tulevat pahvit muovin avulla niiden muotojen vuoksi. Kaavoituksen ansiosta sain myös heti ensi yrittämällä oikean kokoiset ja muotoiset palat takaselkiin. Pahvien kiinnityksen jälkeen leikkasin vanut takaselkiin. Kiinnitin ne ja seuraavaksi heftasin kankaat kiinni. Yritin tähdätä etuselän sivukäsinojien saumat ja takaselän käsinojien saumat samaan kohtaan. Nidoin kankaat kiinni ja naulasin naulanauhalistat paikoilleen.


Puolen toista kuukauden urakka oli vihdoin valmis !










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val