Siirry pääsisältöön

Lastentuoli

  Saimme tehtäväksemme korjausverhoilla ja -pehmustaa lastentuolit/pikkupormestarit . Tuolit siis oli joku aikaisemmin verhoillut ja jokaisessa tuolissa oli enemmän tai vähemmän vikoja, jotka meidän oli tarkoitus korjata. Harjoittelimme kaavoittamista tuolin vahnoista kankaista, joihin teimme myös tarvittavat korjausmerkinnät.

  Kun olin saanut korjausmerkinnät, kohdistusmerkit sekä muut tarpeelliset merkinnät, kuten langansuunnat merkattua aloitin purkamaan tuolia. Irroitin mutterit, joilla käsinojat, istuin ja selkänoja olivat yhdessä. Tämän jälkeen purin kangashuput irti. Laitoin tuolin osat sivuun ja leikkasin saumoja pitkin tuolin huput palasiksi. Purkaminen suoritettu.

Lastentuoli alkuperäisessä kunnossaan

Virheitä ja ompelumerkkejä

  Seuraavaksi kiipesin yläkertaan valitsemaan kangasta tuoliin. Tuoli ei jäisi itselleni, joten valitsin suht neutraalin värisen kankaan, jossa kuitenkin olisi hieman kankaan kohdistusta (lue haastetta). Päätin vielä lisäksi tehdä käsinojien päälliset tekonahasta niin ne on esimerkiksi helppo putsata, jos ne lapsella likaantuvat. Leikkasin kankaat huomioiden ja merkaten tekemäni merkinnät kankaisiin. 

  Hyökkäsin rungon ja pehmustuksen kimppuun seuraavaksi. Otin vanhat vanut pois ja liimasin puolen sentin vaahtomuovit tuolin käsinojien ulkopintoihin. Ulkopinnoilla ei ollut muutakuin vanu alunperin. Istuimen etumakkara oli liian sisällä. Se jäi käsinojien sisäpuolle selvästi, joten laitoin etumakkaran vaahtomuovin alle vaahtomuovisuikaleen, jolla etumakkarasta tuli pulleampi. En vielä tässä vaiheessa laittanut vanuja vaahtomuovien päälle, sillä on helpompi sovittaa huppuja ilman vanuja.

Toinen käsinoja ja selkänoja ennen korjauksia

Etumakkara ennen korjauksia

  Rungon ja pehmustuksen ollessa kunnossa lähdin ompelemaan huppuja valmiiksi. Tein ensin selkänojen ja istuimen huput. Ne sopivat kuin rasvattu ensimmäisellä sovituksella, joten viimeistelin ne katesaumoilla. Käsinojien hupujen ompelussa ei ollut muita ongelmia kuin, että päätin kokeilla hieman leveämpää katesaumaa mihin olin tottunut. Lopputulos oli kaikkea muuta kuin kaunis mielestäni. Ajatuksena oli se, että kun käsinojien katesaumasta tulisi näkyvä elementti tuolissa halusin tehdä siitä erilaisen. Ei ollut hyvä idea se. Päätin leikata uudet keinonahka palat ja ompelin uudelleen käsinojien huput kasaan. Tein tutun ja turvallisen katesaumat ja voílaa niistä tuli 110-kertaa paremmat kuin edellisistä. 

  Vanutin tuolin osat 100g vanulla ja nidoin kiinni kangashuput. Kiinnitin pultit ja kokosin koko tuolin kasaan. Kiinnitin pohjaan kuitukankaan ja tuolin jalat. Jalat käsittelin tumma pähkinä vesipetsillä, joka sai vesiohenteisen lakan päälle. Valmista tuli.






Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val