Siirry pääsisältöön

Karanteeni kotiverhoilua

  Etäopiskelukaranteeni alkoi kohdallani siis huhtikuussa heti. Onneksi suurin osa näytöistä on jo niputettuina niin suurta painetta valmistumisen suhteen ei ole ollut. Toisin sanoen minun pitäis valmistua nyt keväällä verhoilijaksi. Jotta tekisin itselleni helppoa tästä etäopiskelusta menin sitten töihin vielä yhtäaikaisesti ja toiselle paikkakunnalle tunnin ajomatkan päähän. Olen siis käyttänyt iltoja ja vapaapäiviä verhoilessani tässä postauksessa esittelemiäni töitä.
  Sain onneksi värkättyä alakertaamme hyvän työtilan itselleni verhoiluhommia varten. Ompelukoneen tarpeessa olen päässyt Rositalle ompelemaan, mikä on ollut iso apu töiden etenemisen suhteen.

70-luvun nojatuolin pari

Tuolien alkuperäinen ulkoasu.
  Avopuolisoni Pasi esitteli tämän tuoli parin minulle jo seurustelumme alku aikoina ja vakuutti että tämä pariskunta koristaisi alakertaamme sen tultua valmiiksi. Sanotaanko, että ensimmäinen reaktioni oli vain ei tai eivät ne ainakaan kauheaa ihastusta herättäneet. Onneksi epämiellyttävän verhoilun vaihtaminen uuteen ei ole ongelma meidän pienessä perheessä ;)
  Se siitä tarinasta. Pasi sai päättää kankaan ja minä toteutin. Aloitin tuolien teon miettimällä, mitä muutostöitä halusin tuoleihin tehdä. Rypytysnarut jäivät pois käsinojista sekä halusin tyynyistä käännettävät. Sen jälkeen purin käsinojat irti rungost ja irroitin kankaat. Tarkistin kangasmenekin ja tein vanhoista kankaista kaavat. Poistin huonokuntoiset pehmustukset ja höyrytin läpi ne vaahtomuovit, jotka päätin jättää. Laskin tuoleihin materiaalimenekin ja tilasin matskut. Seuraavaksi alkoi kankaiden leikkaus operaatio. Tuoleihin tuli yhteensä 48 kangaspalaa 17:sta eri kaavalla. En ollut aikaisemmin tehnyt näin
suurta kaavoitustyötä.


Runko osissa
Rungon alkuperäinen pehmustus ja käsinojat ennen ja jälkeen höyrytyksen.
  Ompelin ensin käsinojien huput valmiiksi. Kaavoitukset ja ompelumerkit täsmäsivät, joten onnistuin niissä ensimmäisellä yrittämällä. Samaa rataa sujuivat myös selkä- ja istuintyynyjen ompelut. Mitä nyt viimeisen tyynyn kohtaalla ompelin vahingossa saumat päällipuolelle. Onneksi en päässyt kovin pitkälle ennenkuin tajusin aivopieruni.
  Ennen kankaiden laittoa uusin käsinojien päällimmäisen vaahtomuovikerroksen sekä liimasin vanut kaikkiin pehmustettaviin pintoihin. Kankaiden kiinnityksen aloitin rungosta. Kiinnitin ensi istuinten kankaat ja sen jälkeen selkänojan. Viimeiseksi pyörittelin käsinojat kuntoon. Lopuksi kasasin rungot.

  Selkä- ja istuintyynyissä olleet hyvin paksut vanut harsin siisteiksi. Liimasin vielä vanhojen vanujen uudet vanut. Puin huput paikoilleen tyynyihin, jonka jälkeen vielä kiinnitin napit selkätyynyihin. Tuoleihin meni yhteensä yhdeksän päivää. Yhdessä päivässä tein keksimäärin 2-10 tuntia tuoleja taukoineen.

Alkuperäiset vanutukset. Valitettavasti ei löydy kuvaa miten paransin ja siistein tyynyt.


Kissanpuu

  Viime syksynä meille muutti kissaveljekset. Alkoi olla jo aika tehdä kisuille kiipeily/kyttäyspuu, sillä yksi suosituista harrastuksista on ikkunasta ulos kyttääminen. Olin jo aikaisemmin Ikaalisten opiskeluaikoina yhden kissanpuun tehnyt, mutta kyseinen luomus on maalla kissojen käytössä. Mittasin ja suunnittelin puun palvelemaan kisuja mahdollisimman hyvin. Toinen kissoistamme Mauri pitää nukkua pienissä koloissa niin kuution idea syntyi siitä ajatuksesta. Kissanpuun tolpat tein heinäseipäistä ja tasot ylimääräiseksi jääneestä osb-levystä. Puuhun lisätä vielä jossain vaiheessa köyttä raapisominaisuudeksi. Puusta tuli mielestäni hyvin tukeva (ainakin jos vertaa edelliseen luomukseeni :D) ja on se myös suosiota niittänyt kisujen keskuudessa.

Puu ennen ja jälkeen verhoilun ja pehmustuksen.

Asiakkaiden mielipide

Toimistotuoli

  Yksi nopea toimistotuoli tehtyä yksi iltayö kolmissa tunnissa. Pasin toimistotuoli oli mennyt huomattavan huonoon kuntoon tai ollut ainakin jo huonokuntoinen jonkin aikaa. Sain extemporee idean verhoilla ja pehmustaa tuolin uudelleen. Pitkän taivuttelun jälkeen Pasi suostui, kunhan hän saisi valita kankaan (yllätys). 
  Tuumasta toimeen! Purin istuin ja selkäosan irti rungosta ja irroitin kankaat. Selän ja istuimen kankaat oltiin laitettu kiinni jonkun näköisellä listalla jollaista en ollut nähnyt ennen. Kankaiden irroituksen jälkeen kaavein pölyksi muuttuneet vaahtomuovit pois. Höyrytin vaahtomuovin alla olleen limin sekä käänsin palat ja liimasin takaisin paikoilleen. Selkään laitoin E-30/10mm vaahtomuovin ja vanut limin päälle. Istuimeen puolestaan tuli kovempaa E-35/20mm ja vanu. Kankaaksi valikoitui mielenkiintoinen kuvio kangas, joka oli kiva verhoilla. Tuoli tuli nopeasti kasaan ja oli kuulemma hieman parempi istua kuin vanha :D



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val