Siirry pääsisältöön

Artek 611 -tuoli ja Jugend -tuoli



ARTEK 611 -TUOLI


  Sempukka tuolin jälkeen sain tehtäväkseni Artekin 611-tuolin. Koululle niitä saapui kuusi kappaletta, joista tein yhden. Se oli ensimmäinen kerta, kun tein Artekin huonekalua. Purkamisessa sai olla tarkka, ettei aiheuttanut jälkiä puurunkoon. Niititkin olivat harvinaisen tiukassa, mikä toi lisähaastetta.

Tuoli ennen

Uudet pellavavyöt istuimessa

  Vaihdoimme tuoleihin uudet vaaleat pellavavyöt. Käytin myös ensimmäistä kertaa kapea nokkaista niittipyssyä, sillä takaselässä niitit jäivät näkyviin ja ne oli aikaisemminkin tehty kapeilla niiteillä. Valitettavasti valmiista tuolista ei ole kuvaa.

  Kävimme myös myöhemmin Turussa sijaitsevassa Artekin tehtaassa, sekä tehtaan yhteydessä olevassa verhoomossa.


JUGEND -TUOLI


   Jugend -tuoli valikoitui seuraavaksi työkseni, kun opettajan kanssa pohdittiin seuraavaa työtä. Kyseisiä tuoleja oli saapunut koululle neljä kappaletta, joista sain tehdä yhden. Tuolit olivat perinteisesti tehtyjä tosin hieman istuinkelvottomassa kunnossa. Koko istuin osa uusittiin joustimista lähtien, ja vanhalla kakullakin heitettiin vesilintua. Ainoastaan selän kakku säästettiin. Tuolin runkoa jouduttiin purkamisen jälkeen hieman liimailemaan kasaan.

Tuoli ennen


  Vaihdoimmme pohjaan uudet satulavyöt. Tuoli oli nelijoustiminen, jollaista en  ollut ennen sitonut. Ensin sidoin joustimet satulavöihin, jonka jälkeen aloitin itse joustinten sidonnan. Pitkittäis- ja poikittaissidonnat tehtiin samanlaisella tyylillä kuin olen k-tuoleihin tottunut tekemään. LOPUT sidonnat tehtiin eri enemmän eurooppalaisella tavalla. Ensin sidottiin ns. salmiakin muotoon yksi sidontalanka ja sitten ristikkäin kaksi lankaa, jolloin joustinten keskelle muodostui tähteä muistuttava kuvio. Hauska uusi sidontatapa, joka tuli opittua tämän työn yhteydesä. Sidontojen jälkeen tein lopun istuimen perinteisesti; Joustinten päälle tiheä juutti, lankalenkit, meriheinä täyte, harvempi juutti, läpivedot, reunojen täyttö heinällä, reunatukiompeleet, läpivetojen kiristys, uudet lankalenkit kookoskuitu niihin ja liinaus.


Jousien sidontaa

Kakun teko vaiheita

Kakku valmiina


Yksityiskohtia kakusta

Istuin liinattuna

Koko tuoli liinattuna


  Selkänojaan laitoin pohjalle uuden tiheän juutin. Tämän juutin päälle laitoin vanhan selkäkakun ja niittasin sen kiinni. Tein vanhaan kakkuun uudet läpivedot ja lankalenkit, joihin laitoin hieman meriheinää ja  valkoisen tekokuituvanun päälle. Koko komeuden liinasin lopuksi.







Tuoli valmiina



  Lopuksi leikkasin kankaat. Sain päänsäryn kyseisestä kankaasta, sillä sain katsottua pitkittäis suuntaisen suoruuden melko helposti, mutta poikittainen langan suoruus ei ollut niin helposti katsottavissa. Kaiken siristelynkään jälkeen en saanu kangasta mielestäni tarpeaksi suoraan, sillä heti kun vein tuolin toiseen valoon ja tilaan nauhojen liimauksen jälkeen näin vedossa virheitä.. Täytyy jatkossa muistaa hankalien kankaiden kohtaalla viedä hefti vaiheessa tuoli vähän eri valoon, jotta huomaisi mahdolliset virheet kankaan suoruudessa ajoissa.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val