Siirry pääsisältöön

Kesäni Museolla! Työnro. 3

  Vähän modernimpaa! 70-luvun nojatuolit. Siinäpä haaste tehdä 1900-luvun alun verhoomossa. No tein suurimman osan työstä näiden tuolien kohdalla muualla kuin museon verstaallani. Äkkiseltään ajattelin tuolit nähdessäni, ettei niihin uppoa millään kolmea päivää enempää. Totuus oli toinen taisin niitä kaiken kaikkiaan tehdä viisi päivää.

  Tuolit olivat siis pelastettu roskiin meno reissulta ja niistä haluttiin niin 70-lukua kuvastavat kuin mahdollista. Kankaan valintaan käytettiin  aikaa, jotta oikeanlainen kangas löytyisi. Henkarissa näihin valittu kangas oli vähän Vou, mutta siitä tuli niin kaunis päästessään itse tuoleihin.

  Sitten itse työntekoon. Ensin irroitin jalat kummastakin tuolista ja lähdin purkamaan kankaita. Kankaiden kiinnitysjärjestys oli kyllä vähintäänkin mielenkiintoinen. Vähän purettiin selkänojan hupun kangasta irti sitten tuli vastaan istuimen kankaita ja sitten taas selkänojan hupunkankaita. Otin paljon kuvia, etten vain unohtaisi missä järjestyksessä ja miten kankaat oli kiinnitetty. Vaahtomuovi tuli suurimmaksi osaksi pölynä vastaan. Säilytin parhaimmat palat vanhoja vaahtomuoveja, jotta saisin niistä vähän kaavaa uusiin.



  Kraavin tuolin rungon vanerit puhtaiksi ja aloin kaavoittamaan ja piirtämään uusia vaahtomuovin paloja. Pehmustus onnistui yllättävän vaivattomasti, kun siihen käytti vähän ajatusta.


  Seuraavaksi leikkasin kankaat kumpaankin tuoliin. Tällä kertaa huppujen ompeluun en käyttänyt poljettavaa Singeriäni, vaan pääsin vanhaan työssäoppimispaikkaani ompelemaan sekä nitomaan kankaat kiinni, nimittäin Rositalle Verhoomo Kotosaan! ( https://www.verhoomokotosalla.com/ ) Näin ollen sain saumoista vahvempia, sillä niitä tuli useita tuoleihin. Olin kaavoittanut kankaat vanhojen kankaiden mukaan, pieniä muutoksia tehden istuvuudessa. Huput istuivat yllättävän hyvin ensimmäisellä yrityksellä. Tein katesaumat alkuperäisestä poiketen kummallekkin puolelle itse saumaa. Huppujen tultua valmiiksi vanutin tuolit.


  Tuolien huppujen kiinnitys oli se mielenkiintoisin osa, johon sain tuhlattua aikaa. Kangasta sai vääntää ihan tosissaan suuntaan ja toiseenkin, jotta lopputulos mielytti silmää. Käytin siis mielelläni vähän extra aikaa, jotta lopputulos ei kärsisi. Kun sain huput kiinni, laitoin vielä käsinojien ulkopintoihin tulleet pahvit kankaineen kiinni. Viimeiseksi tein tyynyt istuimiin valmiiksi. Vielä ruuvasin jalat paikoilleen ja valmiiksi tulivat.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val