Siirry pääsisältöön

Kesäni Museolla! Työnro. 4

  Työnumero 4&5 olivat Kuralan Kylämäestä Opetuskokoelmaan kuuluvat 1940-luvun nojatuoli ja sohva. Kangas, pehmustus ja jouset olivat menneet huonoon kuntoon, joten kokonaisvaltainen remppa oli tiedossa. Aloitin työnteon nojatuolista. Sohva saapui museolle myöhemmin ja tein sen loppuun koululla, koska jouduin muutaman viikon sairaslomalle kyynärpään kipuilun takia. Kyynärpää leikattiin myöhemmin kuntoon.

Tuolin ja sohvan alkuperäiskunto
  Ensimmäisenä laskin sohvan ja nojatuolin yhteisen kangasmenekin ja laitoin kankaan tilaukseen. Aloitin tuolin teon ensin mittaamalla kantin ja joustinten korkuuksia ja sen jälkeen purkamalla tuolin rungoilleen. Vaihdoin pohjalangat uusiin. Fun fact tähän väliin. En ollut koskaan aikaisemmin vaihtanut pohjalankoja verhoiltavaan tuoliin, sillä sellaista ei ollut tullut vastaan. Olin kuitenkin nähnyt miten se tehdään, joten niiden muistikuvien ja kokeilujen pohjalta sain laitettua pohjalangat tarpeeksi kireälle. Pohjalankojen päälle laitoin juutin ja ompelin joustimet kiinni pohjalankoihin. Seuraavaksi sidoin pitkittäis- ja poikittaisuuntaiset tukisidonnat. Sovelsin sidoinnoissa sidontamallia, joka oli tehty välivulstilliselle tuolille. Olin säästänyt vanhan kehälangan, joten käytin sitä tässä pienen uudelleen muotoilun jälkeen. Kiinnitin siis kehälangan joustinten ulkosyrjien solmujen kohdille purjelangalla. Tein vielä välitukisidonnat ja jousitus tuli valmiiksi.

Purun vaiheita

Joustinten sidonnan vaiheita
  Seuraavaksi laitoin joustinten päälle juutin ja tein tarvittavat ompeleet. Olin säästänyt myös vanhan heinäkakut ja ajattelin käyttää sen uudestaan. Olin ottanut vanhasta heinäkakusta kaikki vnaht täytteet pois keskeltä kakkua. Tein lankalenkit joustinten päällä olevaan kankaaseen ja täytin ne meriheinällä. Joudoin mallailemaan jonkun verrankin uuden meriheinätäytteen ja vanhan heinäkakun kanssa, että sain lopputuloksesta tasaisen. Leikkaisin vanhan kakun päälle uuden juutin ja heftasin  kakun paikoilleen. Tein läpiveto-ompeleet. Jouduin täyttämään tuolin oikeaa reunaa meriheinällä, sillä tuoli oli niiannut käytössä oikealle ja näin ollen oikean puolen kantti oli mennyt sisään. Saatuani heinäkakun symmetriseksi tein reunatukiompeleet, jolla ensimmäisellä ompeleella kiinnitin samalla kakun kehälankaan.

Ja niin se kakku syntyi.
  Pintapehmustuksen teon aloitin tekemällä lankalenkit kakkuun. Täytin lankalenkit kookoskuidulla. Kookoksen päälle laitoin harmaavanun ja koko komeuden liinasin lakanakankaalla. Lakanakankaan ompelin piilopistoin kantin uloimpaan kohtaan.



  Istuimen ollessa liinassa lähdin tekemään selkänojaa. Aloitin selkänojan teon vähän hullun kurisesti. Kiinnitin ensin juutin ja sen jälkeen laitoin vasta satulavyöt. Olin unohtanut ostaa satulavyötä edellisellä kauppareissullani ja seuraavaan oli jonkun verran aikaan. Satulavyön saatuani pujotin sen juutin takaa ja kiinnitin sen runkoon. Järjestys säilyi siis samana. Laitoin selkään kaksi satulavyötä poikittain ja kolme pystysuuntaan. Tuolin selässähän oli piiputukset, joten päätin tehdä selän pehmustuksen hieman eri tavalla. Tein meriheinää varten tulevat lankalenkit pystyyn piiputusten väliin ja täytin ne meriheinällä. Seuraavaksi leikkasin harvaa juuttia ja heftasin sen paikoilleen. Piiputusten kohdissa käytin apuna sitomalangan pätkiä. Tein läpivedot piiputusten kujiin loivalla vinopistolla. Sitten nakuttelin juutin runkoon napakasti.

  Pintapehmustusta varten tein taas lankalenkit pystyyn piiputusten väliin. Täytin ne kookoskuidulla ja kookoksen päälle laitoin harmaavanu kaistaleet. En antanut pintapehmustuksen mennä yhtään piiputusten kujiin. Tässä vaiheessa etuselän muoto oli jo aika pumpsea jokaisen piipuksen kohdalla, joten päätin kaavoittaa ja ommella lakanakankaan oikeaan muotoon. Näin sain etuselän liinauksen laskeutumaan nätisti ilman ryppyjä. Lopuksi naulasin lakanakankaan takaselän puolelle runkoon.

Tässä työssä niiiin parasta on se, että näkee kättensä jäljen <3
  Päätin tehdä vielä kulmatyynyt istuimen kulmiin. Tein siksakmaiset lankalenkit kulmiin täytin pienellämäärällä kookoskuitua, jonka päälle laitoin harmaa vanua. Sitten liinasin täytteet ja ompelin lakanakankaan piilopistoin juutteihin. Lopuksi naulasin lakanan alaosan runkoon. Liinaus tuli valmiiksi. Pakko myöntää, että tämä tuoli liinassa hiveli kyllä pikkasen omaa silmää.


  Leikkasin päälliskankaat tuoliin ja päällystämisen aloitin istuimesta. Kiinnitin istuimen kankaan neuloilla istuimeen ja mallasin sen oikean muotoiseksi ja kokoiseksi. Tämän jälkeen kiinnitin istuimen etukapan ja sivukapat kohdilleen. Katsoin ne lankasuoraan ja muotilin myös ne oikean kokoisiksi ja mallisisksi. Ompelin seuraavaksi etukapan ja sivukapat yhteen yläreunoistaan 4cm matkalta. Sitten ompelin istuimen kankaan kappoihin kiinni. Sovitin huppua ja se istuin hyvin. Ompelin kapan ja istuimen ompelusaumasta jääneet saumavarat kiinni kantin uloimpaan kohtaan. Lopuksi kiinnitin kankaan nupein tuolin pohjaan.

Ainoa kuva (vas. alakulma), jonka löysin saumavarojen käsinompelusta on
tuollainen hieno taiteellinen kuva heh..
  Ensimmäisenä leikkasin etuselkään vanun ja laitoin sen paikoilleen. Etuselän kankaan kiinnityksessä käytin apuna myös sitomalankaa piiputusten kohdalla. Heftailin ja kiristelin kangasta, kunnes sain sen menemään kauniisti selän muotoihin. Sen jälkeen nidoin kankaan kiinni takaselän puolelle. Seuraavaksi vaihdoin sitomalangan tuoliin tulevaan nyöriin. Nidoin ensin nyörin alapään verhoilulistaan kunnolla kiinni. Sen jälkeen vedin toisen pään selkänojan yläosaan ja nidoin sen mahdollisimman littanasti kiinni runkoon. aloitin keskimmäisistä piiputuksista ja etenin reunoille. Samaan syssyyn ompelin käsin myös nyörin istuimen saumakohtaan.



  Takaselän pahvia en ollut säästänyt sillä muistaakseni se oli rikki. Mittasin siis uuden pahvin ja heftasin sen tuoliin muutamasta kohdasta. Muotoilin pahvin oikean kokoiseksi ja niittasin sen muutamasta kohdasta kunnolla kiinni sivuihin. Laitoin takaselän kankaan pahvin yläreunan alle ja katsoin sen suoraan tämän jälkeen nidoin pahvin yläreunan kiinni. Seuraavaksi leikkasin vanun takaselkään nidoin sen ja loput pahvista kiinni samalla kertaa. Sitten heftasin kankaan alareunan tuolin alle. Leikkasin ylimääräiset pois kankaan sivuilta, käänsin sen ja heftasin sen neuloilla oikeaan paikkaan. Ompelin kankaan sivut piilopistoin kiinni ja lopuksi naulasin kankaan alalaidan tuolin pohjaan.

Valmis työ

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Askon Marjatta-tuolit

  Otin keväällä vastaan ensimmäisen varsinaisen "asiakastyön" kotioloissa tehtäväksi. Tuoli pari paljastui Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelemiksi Marjatta -tuoleiksi. Tuoleihin oli aikaisemmin ainoastaan laitettu uusi istuimen kangas vanhan päälle muuten tuolit olivat alkuperäiskunnossa.   Ensimmäisenä irroitin käsinojarakenteen tuoleista. Kävi ilmi, että käsinojia pitävistä ruuveista oli osa mennyt katki, osa vääntyneet ja osassa talttapää kanta oli hirvessä kunnossa, joten päätin vaihtaa kaikki ruuvit uusiin. Myöskin käsinojien ruuvin kantoja peittäneistä puunapeista osa oli hävöksissä ja osa mureni niitä irroittaessani. Päätin myös uusia ne kaikki. Löytäessäni sopivan kokoiset puunapit alkoi armoton petsien sekoittelu. Pitihän nappien väri saada sopimaan käsinojien värin kanssa. Onnistuin ja vielä lopuksi lakkasin nupit muutamaan otteeseen.   Kun lähdin purkamaan tuolien verhoiltuja runkoja paljastui mistä niiden hurja paino johtui. Pehmustus oli vaahtokum

Keinutuoli -kolmas oma restaurointityö

Kun veljesi kinaavat.. saat itsesi työllistettyä. Ainakin siinä tapauksessa, jos toinen veljistäsi yrittää heittää toista keinutuolilla. Arvatenkin saattaa, ettei se reippaasti yli 100 -vuotias keinutuoli vanhus selviä ilmalennosta vaurioitta.. Lopputulos toinen jalas poikki oksakohdasta Keinutuolin historiaa: Malli: Nakkilan keinutuoli Keinutuolin aikaisin historia ei ole ihan tiedossa, kuin siltä ajalta, kun isoäiti (80.v) muistaa. Keinutuoli on peräisin Kokemäeltä Luodonperästä. Tässä keinutuolissa on mm. istunut isoisoäitini ja isoisoisäni hääkuvassaan. Keinutuoli siis on ollut suvussa todella kauan ja isoäitini arveli keinutuolin olleen talossa jo silloin kun isoisoäitini ja isoisoisäni sinne ovat muuttaneet. Isoisovanhempieni kuoltua isoäitini peri keinutuolin ja lopulta keinutuoli löysi tiensä kotini tupaan.  Löysin googlailessani nettisivun, jossa oli mielenkiintoista tietoa Nakkilan puusepistä, joka linkittyy mielestäni tähän kienutuoliin.  http://www.k

Työssäoppimisen toinen kuukausi

Jatketaan siitä mihin jäätiin eli verhousta vaille valmiista K-tuolista.. Neljäs työ jatkuu: K-tuoli Kankaat sekä taustapahvi ja vanu leikattuina    Liinauksen sain siis valmiiksi maaliskuun puolella, joten kankaalla verhoilu jäi huhtikuun hommiksi. Ensin kaavoitin palat kankaalle. Verhoiluun käytetty kangas oli ruudullista villakangasta, joten esimerkiksi ruutujen jatkuvuus ja osuvuus kaavoitus vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon. Kankaiden leikkuun jälkeen ompelin tereet. Päätimme Rositan kanssa laittaa tereen kiertämään koko istuimen myös käsinojat. Käsinojien kierto kohdassa tulikin sopivaa haastetta ompeluun. Kun tere oli valmiina ommeltuna, pyrin mallaamaan tereen ja istuin kankaan ruudukon kohdilleen. Pakko myöntää, että tuli muutamaan otteeseen purettua ennenkuin sain ruudukon täsmäämään tasan oikein. Seuraavaksi ompelin kapat kiinni istuin kankaaseen. Siinäkin ruudukon mallailun kanssa meni oma aikansa.   Vihdoin, kun koko istuin tereineen ja kappoineen oli val